nsun iconv dan

Neposredna podpora
neodvisnim medijskim ustvarjalcem

Sodeluj pri spremembi

Pridruži se pilotni izvedbi in pomagaj pri izgradnji spleta, v katerem so kakovostne vsebine pravično nagrajene.

Nov odprtokodni spletni standard

Obstoječi načini monetizacije spletnih vsebin so problematični in nevzdržni. Ustvarjalci se morajo zatekati k oglaševanju in prodaji podatkov obiskovalcev, saj boljše rešitve ne obstajajo. WMS je nov standard, ki omogoča hiter, varen in učinkovit način za obdelavo mikrotransakcij.

Podpiraj medije, ki jih bereš

Tvoja podpora bo med neodvisne medije razdeljena proporcionalno, in sicer glede na količino časa, ki ga porabiš za branje posameznega medija.

Podpri preko vtičnika
Podpri neposredno

Nov dan je eksperimentalna platforma, ki zaenkrat podpira samo Firefox in Chrome računalniške brskalnike.

Pogosta vprašanja

Ampak saj lahko vse te medije berem brezplačno.


Res je. Avtorice in avtorji v naboru medijskih projektov, združenih na platformi Nov dan, svoje vsebine ponujajo brezplačno, kar pa ne pomeni, da je njihovo ustvarjanje brez vrednosti.

Nasprotno – članki, ki jih lahko beremo na izbranih medijskih projektih, so kakovostni, poučni, kritični, raziskovalni ter nasploh pomembni za zdravo razumevanje družbe in sistema, v katerem živimo. Da jih na spletu lahko beremo popolnoma zastonj, je posledica razvoja spleta v kapitalistično urejeni družbi, pri katerem so se zaradi poplave ponudbe vsebin, dinamik tržnih sil in koncentracije vpliva gigantskih platform razvili poslovni modeli, ki kot glavni vir dohodkov za delovanje uporabljajo oglaševanje ali preprodajo podatkov svojih bralk in bralcev, ne pa lastnih vsebin.

Mediji in medijski projekti, združeni na platformi Nov dan, tega sicer ne počnejo, vendar svoje vsebine vseeno ponujajo brezplačno, predvsem zaradi ekosistema, v katerem živijo. Njihovo delovanje se zanaša bodisi na institucionalno podporo z razpisov in fundacij, neposredno podporo bralk in bralcev oziroma podpornic in podpornikov ali pa na prostovoljski entuziazem pisk in piscev. Pri tem vztrajajo kljub prekarni situaciji.

Ampak mene oglasi ali preprodaja podatkov ne motijo, važno, da so vsebine zastonj.


Takšno razmišljanje ne upošteva celotne slike in posledic, ki izhajajo iz dejstva, da mediji niso odgovorni svojim bralcem, temveč oglaševalski industriji oziroma spletnim gigantom, kot sta Google in Facebook. Ti dve korporaciji imata duopol nad tako rekoč celotnim digitalnim oglaševalskim prostorom in preprodajo podatkov, mediji pa zaradi tega ne morejo biti resnično neodvisni. So zgolj vazali, ki delujejo v okvirjih tehno-fevdalističnega okolja, kjer so podvrženi pravilom gospodarjev sodobnega interneta. Prisiljeni so tekmovati za (p)oglede, pri tem pa svoje pozornosti ne morejo posvečati izgradnji dolgoročnega odnosa z bralci, ki bi temeljilo na zaupanju.

Tekma proti dnu, ki jo narekuje tovrstna podrejenost oglaševanju in ne bralcem, posledično pomeni tudi več senzacionalizma, klik-vab, lažnih novic, teorij zarot in ostale medijske nesnage, ki se je danes zažrla v vse pore našega življenja in načela temelje demokratične družbene ureditve. Z razvrednotenjem novinarskega dela smo si naredili medvedjo uslugo, kajti posledice tega, da smo se navadili, da so vse vsebine na spletu brezplačne, plačujemo po višji ceni z razkrojem demokracije.

Ampak kako bo Nov dan to popravil?


Nov dan tega globoko vkoreninjenega sistemskega problema ne bo rešil, bo pa platforma omogočila predvsem dve stvari:

  • Preizkušanje in promocijo odprtokodnega standarda WMS, ki bi lahko postal eden od temeljev novega, bolj etičnega medijskega ekosistema na spletu.
  • Neposredno finančno podporo izbranim medijem ter medijskim ustvarjalcem za svoje delo.

Vse skupaj me spominja na kripto tehnologijo, glede katere imam zadržke.


Tudi mi. Poleg fundacije Mozilla in Creative Commons je glavni sofinancer projekta podjetje Coil, ki za podobno storitev uporablja kriptovaluto Ripple (XRP). Od tam tudi večina njihovega kapitala. Fundacija Interledger, ki projekt vodi in piše večino dokumentacije, za primer (skoraj) vedno uporablja XRP, vendar sam standard nikjer ne predvideva dejanske uporabe kriptovalut.

Nov dan tako ne uporablja nobene kriptovalute. Vaše evre hranimo na bilanci inštituta Danes je nov dan, podatke o transakcijah pa hranimo v (sicer varovani, z varnostnimi kopijami dodatno zaščiteni) “klasični” relacijski bazi. S tem po nepotrebnem ne trošimo kriminalnih količin elektrike in zagotavljamo, da se transakcije izvedejo kar se da hitro in brez internih transakcijskih stroškov.

Kot pri vseh kriptovalutah morate tudi tukaj nekomu zaupati (čeprav to ni kriptovaluta). Zaupate inštitutu Danes je nov dan, in sicer da:

  • ne bomo izdali vaših osebnih podatkov (elektronskega naslova),
  • ne bomo izdali vaše zgodovine transakcij,
  • ne bomo ponarejali transakcij,
  • bomo konec meseca vaše evre (minus transakcijske stroške) med sodelujoče medije razdelili glede na število kovančkov, ki so jih mediji ta mesec prejeli.

Zakaj govorite o neposredni podpori, če pa je platforma Nov dan posrednik, ki zbira donacije?


Dolgoročna vizija odprtokodnega standarda WMS je, da ga konzorcij W3C sprejme kot privzeti spletni standard, ki bo podprt v vseh spletnih brskalnikih in torej za njegovo uporabo ne bomo več potrebovali vtičnikov. To bi pomenilo, da platforme, kot je Nov dan, ki trenutno skrbi za razvoj vtičnika ter pobiranje in deljenje zbranih sredstev, ne bi več rabili.

WMS vsebuje natančna navodila, kako po internetu pretakati “vrednost”. Podobno kot uporabljamo “podatkovne pakete”, da to spletno stran spravimo do tvojega računalnika. WMS se opira na t. i. Interledger Protocol, ki je protokol, ki omogoča komunikacijo med različnimi “ledgerji” (ledger se v slovenščino prevaja kot “glavna knjiga”, tukaj pa označuje različne načine beleženja vrednosti od rešitev, ki temeljijo na tehnologijah za veriženje blokov “blockchain” ali čisto navadna papir in svinčnik).

Ker se standard šele oblikuje, WMS funkcionalnosti ni na voljo v najbolj priljubljenih brskalnikih (zato potrebuješ razširitev), poleg tega pa ne obstaja način, da bi po internetu pošiljali prave evre. Zato evre poberemo in shranimo mi. Uporabnikom podelimo kovančke, ki jih medijem pošiljaš neposredno ob obisku njihovih spletnih mest. Konec meseca nam mediji pošljejo kovančke, ki so jih prejeli od bralk in bralcev, mi pa jim nakažemo primeren delež vseh evrov, ki smo jih zbrali (minus transakcijske stroške za storitev Braintree).

Eden od ciljev projekta Nov dan, ki deluje v sklopu fundacije Grant for the Web, je promocija in ozaveščanje javnosti o obstoju in poslanstvu WMS-ja. Če se standard izkaže za uspešnega in se v naslednjih letih implementira neposredno v brskalnike, boste neodvisne medije lahko finančno podprli brez našega posredovanja.

Po kakšnem ključu se medijem delijo sredstva?


Ko si namestiš vtičnik Nov dan in aktiviraš naročnino, se v tvojo virtualno denarnico naložijo virtualni kovančki. Ko bereš spletno mesto enega od sodelujočih medijev, v ozadju vsakih 5 sekund mediju direktno “nakažeš” 5 kovančkov.

Ob koncu meseca potegnemo črto in preverimo, koliko kovančkov so uporabniki namenili kateremu mediju. Glede na to razmerje med medije porazdelimo vsoto, zbrano tisti mesec.

Se lahko pridružijo novi mediji?


Platforma Nov dan zbira vsebine kakovostnih in kredibilnih medijskih ustvarjalcev, ki informirajo javnost o širših družbeno političnih temah in problematikah.

Izbrani mediji in medijski ustvarjalci delujejo neodvisno in objektivno. K sodelovanju vabljeni vsi, ki se v tem opisu prepoznajo. Kontaktirajte nas.

Večino medijev berem na telefonu, zakaj so v projekt vključeni samo namizni brskalniki? Zakaj samo Chrome in Firefox vtičniki?


Standard je trenutno predlagan samo “na papirju”. Skoraj noben brskalnik samo od sebe v tem trenutku še ne zmore opraviti vsega, kar je potrebno za delovanje. Zato je treba uporabljati razširitev (extension). Izdelava terja kar nekaj ur, tako da smo iskali ravnovesje med količino potrebnega dela, številom uporabnic in uporabnikov brskalnika ter odprtostjo brskalnika (Firefox je bil izbran kot brskalnik z največjim deležem uporabnic in uporabnikov, ki ni v lasti multinacionalke).

Če na telefonu uporabljaš Firefox, bo razširitev morda delala tudi tam, čeprav je podpora za mobilne telefone še relativno eksperimentalna. Trudimo se, da bi čim prej podprli čim več brskalnikov.

Če znaš programirati in misliš, da lahko pomagaš pripraviti razširitev za še kak brskalnik, nam piši na novdan@danesjenovdan.si.

Kakšen procent donacij jemlje platforma Nov dan oziroma Danes je nov dan?


Danes je nov dan od transakcij ne jemlje provizije. Ves zbrani denar (minus transakcijske stroške) vsak mesec po plačilu davka glede na branost proporcionalno razdelimo med medije.

Stroške za razvoj platforme krije fundacija Grant for the Web.

Imam dodatna vprašanja, predloge ali komentarje.


Super, piši nam na novdan@danesjenovdan.si.